Poc abans de Sant Jordi 2016 es va publicar dos llibres d’assaig de temàtica molt semblant i dedicats un públic molt concret. No penso embarcar-me en una lluita trivial intentant esbrinar si un es va copiar de l’altre o si les idees floten a l’aire i poden esclatar alhora en dos caps diferents. “Volcano” o “Un pueblo llamado Dante’s Peak”; “Armageddon” o “Deep Impact” o, en el cas que ens ocupa, “Generació Tomàtic” o “Jo també veia Bola de Drac“?
No importa. Si vas créixer durant els noranta a Catalunya, qualsevol dels dos llibres et regalaran hores de diversió i nostàlgia.
Generació Tomàtic, d’Andrés Palomino
224 pàgines
Fanbooks
ISBN: 9788416297702
Andrés Palomino és un conegut dibuixant de tires còmiques, monologuista i guionista, durant més d’una dècada, del Club Super 3. Qui millor per explicar la història del programa infantil que ell? Ens trobem amb un llibre molt ben il·lustrat i amb una edició molt cuidada; ideal per a regalar. En els primers capítols en situa en el context històric, esplaiant-se en tots els fets esportius de la dècada i objectes recreatius pels més menuts de la casa; de “la mano loca” a la consola Mega Drive. A partir de llavors, i com a eix central, tenim l’evolució del programa, repassant els seus diversos presentadors, les trames i les sèries que hi van tenir cabuda. A més de preguntes dispersades per les pàgines rememorant trets concrets i frases que fan reflotar el nen que encara portes dins, podent gaudir de fotografies personals dels menuts de llavors; quines pintes!
Jo també veia Bola de Drac, de Josep Maria Bunyol
290 pàgines
Ara Llibres
ISBN: 9788416154609
Bunyol és un periodista prolífic en mitjans, de ràdio a televisió, i especialitzat en cinema i sèries. En aquest assaig fa un retrat de la dècada dels noranta a Catalunya tractant gran diversitat de temes que van marcar a bona part de la població. Aquí ens trobem la prosa com a protagonista, l’edició és en blanc i negre amb il·lustracions puntuals, rascant més en aspectes oblidats en l’obra abans comentada. El programa de ràdio El Terrat; les sèries que van tenir enganxada a l’audiència o els èxits esportius del Dream Team del F. C. Barcelona, entre molts altres exemples, hi són tractats i desenvolupats. A més, hi tenim talls de cançons que ens repten a tirar de memòria per continuar-les i a la part final un trivial nostàlgic. Una bona manera de recordar com era la vida llavors; ja fossis infant, adult o encara sols eres un projecte al cap dels teus pares.
Ara la decisió és vostra. Quin dels dos ja teniu? Quin us voleu comprar? O quin voleu que us regalin? Quin us crida més l’atenció?
Però siguem sincers. Es millor no tenir que escollir i gaudir d’aquestes dues grans obres.